[ Pobierz całość w formacie PDF ]
200C. Bananowy sos Zmiksować figi z wodą, dodać oliwę, trochę mleka sojowego, sól, miód, 2 banany, sok cytrynowy, zmiksować. Ciastka z płatków owsianych Suszone jabłka i śliwki zalewamy wodą na 1 godzinę. 2 szklanki płatków zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy 2 szklanki mąki, 75 2 łyżki miodu, rodzynki, orzechy, cynamon. Owoce kroimy i wraz z wodą dodajemy do masy. Mieszamy, zostawiamy na pół godziny, formujemy ciastka, pieczemy około 20 minut. Ciasto bananowe Wymieszać pół kilo przetartych bananów, posiekane orzechy, rodzynki, 6 łyżek oleju, 4 łyżki płatków owsianych, sól oraz szklan- kę mąki razowej. Piec w formie około 1 godziny. Ciasto daktylowo-korzenne Pokrojone daktyle zalać wodą, gotować 20 minut na gęstą pastę, utrzeć z margaryną na puszystą masę, dodać przetarte banany (2-3), ubijać, wsypać mąkę razową (pół szklanki), chleb świętojański w proszku (pół szklanki), posiekane orzechy, aromat waniliowy. Do- kładnie wymieszać, piec 40 minut w formie. Ciastka owsiane Wymieszać 250g mąki owsianej i pszennej, trochę soli. Dodać mar- garynę (200g) i rozetrzeć z mąką, wlać mleko sojowe (4 łyżki), ciasto rozwałkować, pokroić na żądany kształt, piec około 20 minut. Sezamki 5dkg soi namoczyć, ugotować, przekręcić przez maszynkę, 5dkg sezamu zemleć w młynku, połączyć, dodać 15dkg mąki, 3 łyżki miodu, trochę drożdży. Zagnieść z tego ciasto. Wykroić ciastka, po- sypać sezamem, piec 20-30 minut. Witarianizm Witarianizm to dieta oparta tylko na nieprzetworzonym pokar- mie. To spożywanie surowych produktów. Taką dietę mieli pierwsi ludzie w ogrodzie Eden. Jest godne polecenia, abyśmy jedli jak naj- więcej surowego, żywego pokarmu, dlatego zamiast zakończenia naszej książki, proponuję kilka przepisów z kuchni witariańskiej. Zupa marchwiowa 3 szkl. soku marchwiowego 1 szkl. orzeszków ziemnych namoczonych na noc mała cukinia 76 pół łyżeczki. kminku mielonego zmiksować Zupa owocowa pół szkl. orzeszków ziemnych namoczonych na noc kiść winogron jabłko 1 szkl. soku jabłkowego 2 łyżki oliwy sok z cytryny, sól, mięta, 2 ząbki czosnku, wymieszać Sos marchwiowy 1 szkl. soku marchwiowego pół szkl. orzechów pokrojona cebula, sos sojowy, zmiksować Kaszka słonecznikowa 1,5 szkl. dwudniowych kiełek pszenicy, 1 szkl. jednodniowych kiełek słonecznika, zmiksuj z 0,5 szkl. suszonych śliwek namoczo- nych na noc, wraz z wodą, dodaj wody do konsystencji zupy. Placek migdałowy 3 szkl. migdałów moczyć na noc, osuszyć, zmielić, dodać 1 szkl. mielonego słonecznika, 1 szkl. rodzynek, 1-2 szkl. daktyli, ucierać cały czas, formować placki, suszyć na słońcu lub w piekarniku. Dip owocowy 1 banan, pół awokado, maliny, zmiksować Hałwa Zmielić 1 szkl. migdałów, dodać 0.5 szkl. tahini, 3 l miodu, wanilię, masę podzielić na 2 części - do jednej dodaj karob, zrób dwa placki, złącz ze sobą, daj do lodówki Zupa 77 2 szkl. soku marchwiowego, awokado, 1 łyżeczka tahini, czosnek, koperek, pietruszka, sól, zmiksuj Warzywa w sosie Pokroić warzywa i moczyć w sosie; 1 szkl. moczonego słonecznika, bazylia, sok cytrynowy, sos sojowy, czosnek Ciasto daktylowe Namoczyć ćwierć kilo daktyli, wyrabiać z 0.5kg migdałów mielo- nych, formować ciastka, suszyć na słońcu lub w dehydratorze. Pasztet 1 szkl. kokosu, tartej marchwi, zmielonych migdałów, słonecznika, rodzynek, połączyć z awokado Zupa pomidorowa sok pomidorowy, awokado, 3 marchwie, 2 pomidory, burak, czo- snek, 2 szkl. wody, przyprawy, zmiksować Zupa ogórkowa sok z ogórka, kukurydza, pomidory, marchew, seler, pietruszkę, zmiksować. Gazpacho 2 papryki i ogórki pokroić, dodać startej cebuli, czosnku, soku po- midorowego, namoczoną i odciśniętą kromkę chleba, pomidory, sok cytrynowy, oliwę, sól, pieprz, warzywa, zmiksować, do lodów- ki na 2 godz. 78 __________________ 79 [ Pobierz całość w formacie PDF ] |