[ Pobierz całość w formacie PDF ]

200C.
Bananowy sos
Zmiksować figi z wodą, dodać oliwę, trochę mleka sojowego, sól,
miód, 2 banany, sok cytrynowy, zmiksować.
Ciastka z płatków owsianych
Suszone jabłka i śliwki zalewamy wodą na 1 godzinę. 2 szklanki
płatków zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy 2 szklanki mąki,
75
2 łyżki miodu, rodzynki, orzechy, cynamon. Owoce kroimy i wraz z
wodą dodajemy do masy. Mieszamy, zostawiamy na pół godziny,
formujemy ciastka, pieczemy około 20 minut.
Ciasto bananowe
Wymieszać pół kilo przetartych bananów, posiekane orzechy,
rodzynki, 6 łyżek oleju, 4 łyżki płatków owsianych, sól oraz szklan-
kę mąki razowej. Piec w formie około 1 godziny.
Ciasto daktylowo-korzenne
Pokrojone daktyle zalać wodą, gotować 20 minut na gęstą pastę,
utrzeć z margaryną na puszystą masę, dodać przetarte banany (2-3),
ubijać, wsypać mąkę razową (pół szklanki), chleb świętojański w
proszku (pół szklanki), posiekane orzechy, aromat waniliowy. Do-
kładnie wymieszać, piec 40 minut w formie.
Ciastka owsiane
Wymieszać 250g mąki owsianej i pszennej, trochę soli. Dodać mar-
garynę (200g) i rozetrzeć z mąką, wlać mleko sojowe (4 łyżki),
ciasto rozwałkować, pokroić na żądany kształt, piec około 20
minut.
Sezamki
5dkg soi namoczyć, ugotować, przekręcić przez maszynkę, 5dkg
sezamu zemleć w młynku, połączyć, dodać 15dkg mąki, 3 łyżki
miodu, trochę drożdży. Zagnieść z tego ciasto. Wykroić ciastka, po-
sypać sezamem, piec 20-30 minut.
Witarianizm
Witarianizm to dieta oparta tylko na nieprzetworzonym pokar-
mie. To spożywanie surowych produktów. Taką dietę mieli pierwsi
ludzie w ogrodzie Eden. Jest godne polecenia, abyśmy jedli jak naj-
więcej surowego, żywego pokarmu, dlatego zamiast zakończenia
naszej książki, proponuję kilka przepisów z kuchni witariańskiej.
Zupa marchwiowa
3 szkl. soku marchwiowego
1 szkl. orzeszków ziemnych namoczonych na noc
mała cukinia
76
pół łyżeczki. kminku mielonego
zmiksować
Zupa owocowa
pół szkl. orzeszków ziemnych namoczonych na noc
kiść winogron
jabłko
1 szkl. soku jabłkowego
2 łyżki oliwy
sok z cytryny, sól, mięta, 2 ząbki czosnku, wymieszać
Sos marchwiowy
1 szkl. soku marchwiowego
pół szkl. orzechów
pokrojona cebula, sos sojowy, zmiksować
Kaszka słonecznikowa
1,5 szkl. dwudniowych kiełek pszenicy, 1 szkl. jednodniowych
kiełek słonecznika, zmiksuj z 0,5 szkl. suszonych śliwek namoczo-
nych na noc, wraz z wodą, dodaj wody do konsystencji zupy.
Placek migdałowy
3 szkl. migdałów moczyć na noc, osuszyć, zmielić, dodać 1 szkl.
mielonego słonecznika, 1 szkl. rodzynek, 1-2 szkl. daktyli, ucierać
cały czas, formować placki, suszyć na słońcu lub w piekarniku.
Dip owocowy
1 banan, pół awokado, maliny, zmiksować
Hałwa
Zmielić 1 szkl. migdałów, dodać 0.5 szkl. tahini, 3 l miodu, wanilię,
masę podzielić na 2 części - do jednej dodaj karob, zrób dwa placki,
złącz ze sobą, daj do lodówki
Zupa
77
2 szkl. soku marchwiowego, awokado, 1 łyżeczka tahini, czosnek,
koperek, pietruszka, sól, zmiksuj
Warzywa w sosie
Pokroić warzywa i moczyć w sosie; 1 szkl. moczonego słonecznika,
bazylia, sok cytrynowy, sos sojowy, czosnek
Ciasto daktylowe
Namoczyć ćwierć kilo daktyli, wyrabiać z 0.5kg migdałów mielo-
nych, formować ciastka, suszyć na słońcu lub w dehydratorze.
Pasztet
1 szkl. kokosu, tartej marchwi, zmielonych migdałów, słonecznika,
rodzynek, połączyć z awokado
Zupa pomidorowa
sok pomidorowy, awokado, 3 marchwie, 2 pomidory, burak, czo-
snek, 2 szkl. wody, przyprawy, zmiksować
Zupa ogórkowa
sok z ogórka, kukurydza, pomidory, marchew, seler, pietruszkę,
zmiksować.
Gazpacho
2 papryki i ogórki pokroić, dodać startej cebuli, czosnku, soku po-
midorowego, namoczoną i odciśniętą kromkę chleba, pomidory,
sok cytrynowy, oliwę, sól, pieprz, warzywa, zmiksować, do lodów-
ki na 2 godz.
78
__________________
79 [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kudrzwi.htw.pl
  • Archiwum
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Wszystkie rzeczy zawsze działają zgodnie ze swoją naturą.